2020-04-22 13:32:52• hírek • Bede Emőke

Több mint 3200 Szatmár megyei gyermeket hagytak hátra a külföldön munkát vállaló szülők

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt sok külföldi vendégmunkás döntött úgy, hogy ebben az időszakban lemond a hazalátogatásról, ezzel megóvva itthon maradt családját az esetleges fertőzéstől. Értelemszerűen ezen személyek számos szülő is van, aki az óvintézkedések miatt hetekig vagy akár hónapokig sem láthatja gyermekét. Hogy pontosan hány gyermeket hagytak hátra a szülők, arról a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont által közzétett adatokból követeztethetünk.

A központ információi szerint megyénkben ebben a tanévben nem kevesebb mint 3232 olyan 1 és 18 év közötti gyerek é, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön vállalt munkát. Ez a szám mérsékelt emelkedést jelent az előző tanévhez képest, tavaly ugyanis "csupán" 2951 ilyen helyzetben levő gyermekről tudtak a hatóságok. E növekedéssel kapcsolatban a központ kifejti, hogy az új eseteket egytől egyig vidéki környzetből jelentették.


Ebből az összesítésből azt is lehet tudni, hogy míg 2567 gyereknek csak az egyik szülője választott magának külföldi munkahelyet, addig 405 esetben mindkét szülő az otthontól távol keresi a boldogulást. Mi több, külön kategóriát képeznek azok a gyerkőcök, akik egyébként is egyszülős családban élnek, s épp annak az egy szülőnek is külföldön kell dolgoznia. Jelenleg megyénkben 260 gyermek van ebben a helyzetben. Ugyanakkor érdemes azt is elmondani, hogy a 3232 gyerekből 1089 még 10. életévét sem töltötte még be.


Lakhelyüket tekintve elmondható, hogy a közel háromezer gyerek közül 1064-en a megye valamelyik városában, 2168-an pedig vidéki környezetben élnek. A legkiugróbb számot Kisgércéről jelentették, ahol nem kevesebb mint 191 kiskorú éli mindennapjait egyik vagy mindkét szülője nélkül. Turcon az ebben a helyzetben levő gyerekek száma 170, Kányaházán pedig 112. Szerencsére vannak olyan falvak is, ahol a hivatalos adatok szerint (!) alig-alig akadnak olyan gyerekek, akik szüleik nélkül, valamelyik rokon gondozásában nevelkednek. Kálmándról egyáltalán nem jelentettek ilyen eseteket a 2019-2020-as tanévben, de Csanálos, Felsőberekszó, Börvely, Kaplony, Érkávás, Érszakácsi, Puszadaróc, Mezőfény, Hadad, Mezőpetri, Szilágypér, Sződemeter, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem és Csanálos sem számolt be 10-nél több ilyen esetről.


Végül érdemes megemlíteni azt is, hogy – bármennyire nehezünkre esik is elhinni – nem csak a nyugati országok irányába visz az út, hanem olykor hazafele is, ugyanis a Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont adatai szerint 122 olyan gyerek él jelenleg megyénkben, aki egy külföldön töltött időszak után hoztak haza szülei. Ők már ebben a tanévben bekapcsolódtak a helyi oktatási rendszerbe, ki óvodásként, ki már iskolásként kezdte újra Szatmár megyében gyerekkorát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: